Cand ai casti pe cap, lumea pare mai grea. Casti mari. Nu in-ear sau ceva de genul. Vreau sa zic strict gandindu-ne la modul in care percepem in subconstient trairile exterioare. Totul pare mai greoi si gasesti rezolvari rapide in orice situatie pentru ca simti nevoia de libertate, sa iti vada fruntea lumina zilei sau a becurilor stradale.
O intrebare logica in situtia mai sus mentionata este dar fara casti e bine sau nu se compara diferenta? Raspunsul nu este unul simplu, pentru ca depinde foarte mult de stare. Cu toate acestea, adevarul este ca nu se compara. Uneori se aseamana cu senzatia pe care ti-o da caciula (care nu acopera si emite sunete direct in canalul auditiv) si se poate face o comparatie: caciula o dam mult mai repede jos de pe cap, deoarece criteriile care sunt in favoarea purtarii in continuare sunt mai putine decat cele in favoarea luarii caciulii de pe cap, pe cand in situatia in care ascultam o melodie care place, chiar daca ne deranjeaza forma care o iau castile pe crestet sau faptul ca ni s-a incalzit pielea din jurul urechii, nu o sa dam imediat jos castile.
Ideea pe care o dedusesem si pe care vroiam sa o afirm, din povestea castilor mari, spunea ca s-a ajuns intr-o societate cotidiana in care oamenii nu mai au nevoie de casti mari sau caciuli sau orice altceva sa le “ingreuneze” un drum obisnuit.
Lumea de astazi din orase, in special mari, este toata plina de incruntare, si nu de batranete, pesimism si indignare. Ceea ce a dus la aceasta stare generala este stresul zilnic pentru o existenta placuta in ziua/zilele ce urmeaza. M-am gandit, de ce se intampla chestia asta? Si mi-am raspuns ca inca din start, ideea de adunare deosebit de mare de oameni care sa munceasca intr-o arie restransa, va duce la o asemenea situatie. Un lucru dovedit a fost concurenta pentru locurile de munca care sa nu aibe un raport oferta/cerere echivalent cu 1 care a dus la aparitia gastilor de talhari din ce in ce mai ingeniosi pentru ca asta-i firea omului, cand face ceva sa il faca cat mai bine si sa se asigure ca e o treaba bine facuta. Intr-o asemenea situatie, unii oameni au sesizat ca este sansa sigura de profit si s-a ajuns la manipulare de mase. Cand un om devine constrans de o greseala care a facut-o si realizeaza cu nu poate iesi usor din problema in care a intrat, ajunge sa nu mai functioneze normal. In momentul in care el este “atacat” din mai multe parti decat cate poate contracara un om fara cunostinte “superioare”, neavand pe cineva care sa-l ghideze cum sa faca si ce sa faca sa nu intri in conflicte, el o sa fie jegmanit din plin si o sa devina fie un pachet de nervi pentru restul vietii. Incruntare. Toti suntem constransi de decizii; cand faci o decizie proasta si nu castigi nimic din ea, intervine oftica, cand se repeta inca o data luarea unei decizii proaste, intervine indignare, cand se intampla a treia oara sa se ia o dezicie proasta, intervine o intrebare legata de ce se intampla cu tine de iei decizii proaste, cand deja fenomenul ia amploare, intervine dezorientare, iar cand fenomenul se intampla des, omul devine pesimist. Nu il mai intereseaza nicio oferta pentru ca “stie” de la inceput ca n-o sa castige nimic, nu-i mai atrage atentia catusi de putin. Indignare si pesimism.
Rezolvari sigur exista, dar nu tre sa lasam speranta sa isi creezi cale separata de sine. Prima tendinta-exemplu a luat nastere din plecarea oamenilor de la oras spre zone mai rurale, locuri unde n-au gasit stres cotidiant care oboseste.

Thursday, April 9, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
1. "ingreunarea" cred ca porneste preponderent dintr-un concept numit "noise" (iar castile nu sunt principalele inculpate in proces[ul generarii noise-ului]).
2. tu n-ai putea sa-ti gasesti linistea rurala (doar cel mult pe termen scurt/foarte scurt). poate insa dai de vreo plictiseala daca o cauti.
Este adevarat ca senzatia de apasare a orasului si a aglomeratiei devine din ce in ce mai mare...incet,incet descoperim ca incepem sa simpatizam cu Bacovia.Cand l-am studiat prima data anul trecut,la primul meu contact cu el nu m-a impresionat in mod obisnuit,dar acum cred ca este un poet absolut genial si e unul din preferatii mei pentru ca acum il inteleg mult mai bine si nu pun sub semnul intrebarii starile pe care le transmite pentru ca acum imi dau seama cat de realiste sunt.Revenind la ideea principala spun ca simpatizam cu Bacovia pentru ca si noi la randul nostru simtim apasarea si stresul orasului,dar totusi,eu nu cred ca as putea sa imi gasesc linistea rurala,ca sa citez. Linistea rurala m-ar tine vreo cateva saptamani,poate luni,dar realizez ca sunt dependenta de drogul orasului,orasul tentacular cum spun simbolistii.Am nevoie de stresul, aglomeratia,ritmul rapid al orasului si daca as sta sa vegetez intr-un loc linistit o perioada mai lunga de timp cred ca as innebuni.E cam mult spus dar nici bine nu mi-ar fi.Recunosc ca in primele luni ar fi raiul pe pamant dar dupa aceea perioada as tanji dupa oras pentru ca,dupa cu am mai spus,si daca n-am spus-o o repet(vorba lui Troie),pentru mine orasul este un drog si eu sunt deja dependenta.Sper ca nu te-am plictisit prea tare:D si abia astept sa vad ce mai scrii.
@ wordpressid
Poate'mi explici si mie ce intelegi tu prin conceptul "noise", ca atunci sa putem cantarii situatia. Chiar am zis ca sunt sursa a "ingreunarii" castile?
Ce iti garanteaza tie ce mi se poate intampla si ce nu? Si da-mi voie sa port o anumita tristete pentru ultima ta replica si ideea exprimata.
ultima replica si ideea exprimata se lega exact de ce-a spus si adriana mai sus. de cele mai multe ori, genul asta de schimbari 'radicale' de mediu sunt binefacatoare, doar ca 'raiul' este 'amenintat' de-asi pierde repede culorile, mai ales pentru cineva care-si are deja orasul proiectat (macar inconstient) 'pe retina'. in fine, cred ca am incercat sa fiu prea concis acolo unde nu se cerea... oricum, n-am vrut sa se inteleaga ca adopt vreun soi de pozitie antipatica articolului tau. :)
"Chiar am zis ca sunt sursa a "ingreunarii" castile?". paranteza cu pricina era pusa acolo doar ca sa specific faptul ca nu ma refeream strict la 'noise' ca factor strict auditiv / zgomot / poluare fonica etc., nu pt a insinua ca tu arunci toata vina pe casti.
ce inteleg eu prin conceptul de 'noise'... banuiesc ca nu e prea greu de intuit. tot ce reprezinta informatie (sub toate formele posibile) de care ai parte involuntar. afise publicitare, firme luminoase, radio in autobuz, anteturi/subsoluri/laterale de pagini web, certuri pe strada/in autobuz/in metrou etc. si toate aceste 'mici evenimente' de care ai parte fara sa vrei, isi lasa amprenta in ceea ce se numeste "dispozitia" individului. de aici si starile 'posomorate': "pesimism si indignare".
@ wordpressid
De aceeasi parere sunt si eu, legat de "noise", si vreau sa-ti zic ca e foarte posibil sa fi avut un punct de vedere destul de abstract vis-a-vis de fenomenul preponderent amplificant al "noise"-ului.
Si daca adopti o pozitie antipatica, chiar nu ma deranjeaza, pentru ca nicio data nu sti cate poti invata dintr-o discutie. On-topic, orice dependenta se poate depasii. Normal ca o sa fie greu, normal ca nu-i placut, altfel nu ar mai fi dependenta! Cu toate acestea, nu este singura solutie si am mai zis chestia asta o data.
@bam "orice dependenta se poate depasi"
Da,dar aici intervine intrebarea:vrei sa depasesti dependenta sau nu?
Exista multe dependente care pot fi depasite doar prin vointa,dar pe care multi oameni nu vor sa le depasesca.
@ adriana
Buna intrebare, dar sa ramanem on-topic.
Dar de ce sa ramanem on topic?Tocmai asta e frumusetea:sa iei o idee si sa o ramifici.Pentru ca momentan eu mi-am exprimat in mare ideea despre articolul tau,iar daca nu vrei topicul sa mora atunci evoluezi.
Motive pentru care sa ramai on-topic:
- pentru ca mi se intampla toata ziua sa-mi fuga subiectul printre degete intr-o discutie si uit ce am zis.
- pentru ca este chiar enervant sa vrei sa intelegi dupa aceea ceva si sa nu ai posibilitatea asta.
- pentru ca nu mi se pare o continuare buna a mesajului care il transmit prin post.
Indica-mi un alt loc si se poate continua acea tema.
gata, ti-a si murit blogul?
numindu-se 'copilule' ma gandeam ca ar trebui sa fie totusi inca too young to die. [asta cel putin daca nu venea de la ceva gen: fratia pilulelor. haha.]
anyhow, ar fi o idee sa stergi comentariul asta si sa-ti chemi inspiratia sa mai posteze cate ceva. :)
cheers. <):)
Post a Comment